Životopis

GORDANA ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ

Đure Estera 7, Koprivnica
Google Maps
Gordana Špoljar Andrašić
image-116

Gordana Špoljar Andrašić

Gordana Špoljar Andrašić koprivnička je slikarica rođena 1965. godine u Molvama. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala ja povijest umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU-a) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a).

Crtežima, kojima se bavila u početku stvaralaštva, predstavila se kao jedna od sudionica na Svjetskom bijenalu hrvatske umjetnosti 1989. godine u Torontu, Vancuveru i Calgaryu. Početkom devedesetih, u intimističkom ciklusu kojim se slavi raskoš i putenost žene, odvija se stanovito samopromatranje umjetnice koje je u likovnom smislu, korijenima čvrsto vezano uz povijesni kontekst. Umjetnica se ciklusom Flora okreće prirodi, a u nastalim radovima ponovo uspostavlja onu olabavljenu relaciju čovjek – priroda. Slijedi daljnja razrada Stabala u kojem tema krajolika prestaje biti presudnom činjenicom, a nastojanje njenog svođenja na najelementarniji subjektivni iskaz, sve do razine na kojoj se u potpunosti odriče reprodukcije stvarnog predmeta, ono je što zaokuplja slikaricu.

U ciklusima Passion Christi i Angeleki, umjetnica preispituje dimenziju duhovnosti, pokušavajući pokrenuti i uzdići razinu naše čovječnosti.

Najnoviji radovi iz ciklusa Memorabilijar odmak su prema lirskoj apstrakciji i enformelu.

Kontakt:
Tel. +385 (0) 48 641-660
Mob. +385 (0) 91 897-0169
[email protected]